Opposition enad i Ärna

Miljöpartiet, vänstern och socialdemokraterna i Uppsala är samtliga negativa till försvarsmaktens förslag om en civil flygplats på Ärna. Alliansen vill däremot inte uttala sig än.

Miljöpartiet, vänstern och socialdemokraterna i Uppsala presenterade på fredagen sin gemensamma ståndpunkt och remisssvar till länstyrelsen vad gäller en civil flygplats på Ärna.

Samtliga tre partier är negativa till försvarsmaktens förslag. Elnaz Alizadeh för socialdemokraterna har varit med och skrivit remissvaret och menar att den miljökonsekvensbeskrivning som försvarmakten tagit fram brister på flera punkter när det gäller att ta hänsyn till de krav som ställs i miljöbalken.

- Det är bland annat i bullerfrågan och man har inte beskrivit klimatkonsekvenser som det här kan få. Det är axplock ur vårt svar, säger hon.

- Det finns inga fördelar med Ärna, säger Niclas Malmberg (MP). Arlanda finns 20 minuter bort med tåget från centrum i Uppsala och det kommer att ta lika lång tid att komma ut till Ärna. Det är inte så att man ger någon mer nytta till Uppsalaborna med lågprisflyg på Ärna, säger han.

Hur kommer det sig att ni är enade i just den här frågan, har det varit lätt?

- Ja, naturligtvis eftersom vi alla tre partier ser klimatfrågan som en övergripande fråga och vi vet att lågprisflyg på Ärna kommer att leda till kraftigt ökade utsläpp av koldioxid och kraftig negativ påverkan på klimatet och därför är det självklart att för våra tre partier att säga nej, förklarar Niclas Malmberg.

Alliansen däremot vill ännu inte yttra sig om det berättar folkpartistiska kommunalrådet Leif Sanner:

- Man kan ju göra som uppenbarligen de här har gjort och strunta i underlagsmaterialet och våra underremissinstanser och bara kategoriskt säga nej. Riktigt så resonerar inte vi i alliansen utan vi vill se materialet färdigt, säger Leif Sanner.

- När det gäller klimat och miljö så kommer det att införas handel med utsläppsrätter i Europa 2012 och det är på det sättet man ska reglera detta.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se 

Elisabeth Terenius
elisabeth.terenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista