Inga bränder bara tur

Det indragna brandflyget har medfört att det den här sommaren rått en kraftigt ökad risk för omfattande skogsbränder. Det säger tf brandchefen i Uppsala Mats Sundelius.
- Vi har haft tur hittills. Det är ju lite oroligt när vi vet att vi har det så pass torrt i skog och mark och vi inte kan ha riktig uppsikt över det, säger Mats Sundelius. Kontrollen över skogarna i Uppland har den här sommaren inte varit som förr. Tidigare år har flyget varit uppe en eller två gånger om dygnet för att upptäcka bränder i tid, men i år är det inte så sedan staten och räddningsverket dragit in pengarna för brandflyget. Det får kommunerna bekosta i fortsättningen, har staten menat. Resultatet för Uppsalas del är att flygningar bara gjorts två, tre gånger på hela sommaren då sportflygplan anlitats vid tillfällen då riskerna bedömts som särskilt stora. Trots torkan i Uppland så har inga större bränder uppstått, medan svåra bränder däremot härjat både norr och söder om Uppland. Det menar Mats Sundelius är ren tur och han tycker att saken måste lösas för framtiden, även om han inte vet hur. För nuvarande ordning är oekonomisk från ett samhällsperspektiv, menar han. - Skogsbrandflyget för hela landet kostar kanske fem-sex miljoner och den summan är man uppe i redan efter några dar vid en skogsbrand, säger Mats Sundelius.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".