1 av 3
2 av 3
3 av 3

Galler i stället för glas

Väderskydden i glas på Storvreta station har bytts ut mot gallerkurer. Klotter och krossade rutor på glaskurerna blev helt enkelt för dyrt. Detta enligt gatu- och trafikkontoret på Uppsala kommun, som nu bytt ut glasväggarna mot metallnät.

Jesper Bengtsson tycker att de nya väderskydden är fula.

- De förra i glas var snygga, men de här ser ut som... Ja, vad ska man säga, fågelburar. Vinden kommer att kunna gå rakt i genom.

Mikaela Kanholm håller med.

- Jag tycker inte om dem, det är kallt och blåser mycket. Och så ser det instängt ut, det är inte på samma sätt som med glas, när man kan se ut, säger hon.

De nya gallerkurerna verkar inte vara särskilt populära bland Storvretabona. Men enligt Sampo Hinnemo, trafikplanerare på gatu- och trafikkontoret, blev det helt enkelt för dyrt för Uppsala kommun att ha kvar glaskurerna.

- Det var inte försvarbart längre att ha kvar glas. Den totala kostanden gick på 50.000 kronor bara för glaskross, nya rutor och bortsopning av glas förra året. Proportionellt sett för hela budgeten för skadegörelse var det mycket som gick till just Storvreta.

Du känner inte att ni ger upp för skadegörarna genom att byta till galler?

- Samtidigt som vi inte ska acceptera vandalisering, så måste vi ju samtidigt ta hänsyn till skattepengarna. Det är ett avvägande. Jag hoppas att resenärerna har förståelse för den här åtgärden, självklart vill ju göra bästa möjliga för deras del.

Kan fler glaskurer komma att bytas ut till galler?

- Vi har inga planer för någon konkret plats, men om vi får väldigt stora problem på en enskild plats så kan vi tänka oss att byta ut där också.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".