Barn flydde undan brand

Ett tiotal barn som tränade i gymnastiksalen på Sävjaskolan fick utrymmas när en brand bröt ut på en toalett i skolan.

Enligt räddningstjänsten var branden troligtvist anlagd och risken för att den skulle sprida sig till övriga skolan var stor. Klockan halv fem på söndagseftermiddagen gick ett automatiskt brandlarm på Sävjaskolan i Uppsala. Branden hade startat i en papperskorg i en av skolans toaletter, men eftersom det inte finns brandvarnare inne på toaletten, hann elden ta ordentlig fart innan något larm gick. Först när röken trängt igenom den stängda toalettdörren och ut i korridoren gick brandlarmet igång.

Ett tiotal barn som tränade i en gymnastiksal i närheten fick utrymma salen och vänta tills brandmän kommit till platsen och släkt elden.

– Sannolikheten är stor att branden är anlagd. Hade inte det automatiska brandlarmet utlösts är risken stor att hela skolan hade brunnit upp, säger Torbjörn Mattsson, räddningsledare på Uppsala Räddningstjänst.

Både brandkår och polis har haft fullt upp i Sävja under helgen. På lördagen sattes ett förrådsskjul i närheten av en förskola i brand vid två olika tillfällen. Dessutom drabbades Uppsävjaskolan av ett inbrott, och enligt polisen är det inte omöjligt att det finns någon koppling mellan händelserna.

– Vi reagerar på att det skett så många saker i samma område och under en begränsad tid, säger Hanna Lagerholm, förundersökningsledare på polisen i Uppsala.

Hon berättar att toaletten på skolan har spärrats av och att en teknisk undersökning kommer att göras under morgondagen.

Inga personer skadades i samband med skolbranden på söndagen, och skadorna var inte så omfattande att skolans verksamhet kommer att påverkas enligt räddningstjänsten.

– Det här rör sig om helt onödiga bränder, dessvärre ser vi mycket av den här typen av skador mot skolor runt om i landet, säger räddningsledare Torbjörn Mattsson.

Pablo E. Dalence
pablo.dalence@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".