Staffan Utas

Patientförening kritisk

Efter att landstinget beslutat att upphandla delar av den verksamhet som ger hjälp åt läkemedelsberoende personer i Uppsala län, så höjs nu röster inom patientföreningen RFHL.

Föreningen har nämligen de senaste 15 åren drivit den här verksamheten i länet, något som enligt dem fungerat bra. En av dem som sedan en tid tillbaka får hjälp av RFHL, och som inte tror att landstingets planer är bra, är Maria.
- Jag tror inte landstinget riktigt kan åstadkomma det som RFHL gör, eftersom de inte har samma långa erfarenhet som de byggt upp här. Den här verksamheten har ju pågått i många år och man har samlat erfarenhet och lärt sig av den. Det har inte landstinget gjort, säger Maria.

Marias problem började för flera år sedan. Smärtor i kroppen, fibromyalgi, ledde till att hon fick läkemedlet Tramadol utskrivet. Till en början så hjälpte det mot smärtorna. Men efter ett år så blev hon sämre:
- Fruktansvärd ångest, känslor av hopplöshet, man var helt värdelös, klarade inte något. Jag var väldigt yr i huvudet. Det kändes som om marken rörde sig när jag var ute. En fullständig katastrof i mitt liv, berätta Maria.

Hon insåg att det hade med läkemedlet att göra, och hon slutade ta Tramadol. Men problemen fanns kvar i form av abstinens och efter flera turer inom landstingets olika verksamheter, där hon inte kände att hon fick gehör för de problem hon beskrev, hittade hon till slut patientföreningen RFHL i Uppsala - en förening som till stor del får sina medel av landstinget och som hjälper personer som hamnat i läkemedelberoende bland annat.

Men i förra veckan så beslutade Hälso- och sjukvårdstyrelsens arbetsutskott inom landstinget att gå vidare med planerna om att upphandla delar av det som RFHL gör. Staffan Utas, som är eldsjäl i organisationen, tror att det kan leda till att hela RFHL i Uppsala län kan försvinna pga upphandlingen.  

För att läkemedelsberoende personer ska få den bästa hjälpen så fungerar det inte att flytta omkring dem mellan olika verksamheter, menar han. Det handlar om förtroende. Nu har RFHL börjat samla in berättelser från de personer som genom åren fått hjälp där:
- Vi har fått in några berättelser från de som fått hjälp och vi väntar ytterligare berättelser. Så att de kan berätta vilken hjälp de har fått här. Att landstinget inte behöver vara så oroliga över att vi inte följer vetenskapen, säger Staffan Utas.

Vad ska ni göra med alla de här berättelserna som ni får in?
- Vi ska föra dem vidare till politikerna. Och med det hoppas jag att det lgnar dem en del om att det skulle kunna vara någon risk för att vi bedriver någon slags kvacksalveriterapi eller nånting här, säger Staffan Utas.

”Maria” heter egentligen något annat.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".