Fullt både på läktaren och på isen
Bandy

Trångt på finalläktare

Arrangörerna av bandyfinalen i Uppsala utreder nu om det fanns falska biljetter i omlopp i lördags, under finalen var det mycket trångt på delar av västra läktaren.

På den västra läktaren på Studenternas, långsidan mot Akademiska sjukhuset, var det så trångt att åtminstone en person fick panik över att luften inte räckte till.

Ögonvittnet Mikael Bratt på läktaren i lördags:

- Det är tjockt med folk, alldeles för mycket folk. Det går inte att komma ner eller komma ut.

Du var med om det?

- Ja, en man ville komma ner, men som folk inte vill släppa fram, de trodde han bara var ”nödig”. Men han var blek i ansiktet och hade andnöd. Tills slut var det några som hade lite sans och balans i huvudet och släppte fram honom så han fick luft, beättar Mikael Bratt.

Arenan kan ta in 24 000 åskådare under bandyfinalen så det var inte överfullt totalt sett.

Den sektion det handlar om tar in närmare 800 personer, och då ska det finnas luft runtomkring, säger Ella Salwén på Uppsala kommun, som är den som uttalar sig om säkerheten runt finalen.

Hon säger att hon ännu inte har någon helhetsbild av vad som hände i lördags:

- Nej, vi har inte hunnit med det än, det ska vi kolla upp, vad har hänt, är det biljetter som släppts ut av misstag eller kan det finnas kopierade biljetter? Nu när det är mycket folk som kommer samtidigt så kan det vara svårt att hinna kolla det.

- Vi ska samlas både ordningsvakter, biljettansvariga och andra funktionärer. Under veckan ska det vara klart så vi kan får en bild och kan jobba vidare mot nästa final och förhindra att det blir så igen, säger Ella Salwén på Uppsala kommun.

Erik Thyselius
erik.thyselius@sr.se

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".