Marken bakom Stavros Giangozoglu (S) vid korsningen Stationsgatan/Strandbodkilen är ett av de möjliga lägena för ett nytt stadshus i Uppsala.

Nya lägen för stadshuset

Planerna på att bygga ett nytt stadshus i Uppsala har nu kommit så långt att tre alternativa lokaliseringar har tagits fram.

Ett av alternativen är att bygga i hörnet Strandbodkilen och den nya Stationsgatan, nära järnvägen, en tomt som just nu står bakom stängsel i samband med bygget av det nya Resecentrumet. Ett bra läge, säger socialdemokraten Stavros Giangozoglu, vice ordförande i fastighetsnämnden:

- Det är porten till Uppsala. I ett Uppsala som växer är det här en plats där byggnaden blir en av de första man ser när man ska komma in med tåget exempelvis, säger han.

Det är fortfarande inte bestämt om det ska bli ett nytt stadshus i Uppsala. Utredning pågår om en eventuell utbyggnad av nuvarande stadshus, men det anses svårt att klara trafiken till huset om fler medarbetare än i dag ska samlas där. En ombyggnad kommer också att kosta mycket, 350 miljoner eller mer, inklusive nödvändig renovering. 

Därför har kommunens tjänstemän arbetat vidare på att hitta lämpliga lokaliseringar ifall kommunen väljer att satsa på ett nytt stadshus. Tre alternativ har presenterats för politikerna i fastighetsnämndens arbetsutskott, och alla tre togs emot väl av politikerna:

- Att ha ett stadshus som är nytt, modernt och en bra arbetsplats och som också samlar de flesta förvaltningar på samma ställe tycker jag är ett ypperligt tillfälle för Uppsala att ta till vara, säger Stavros Giangozoglu.

Vilka är de två andra platserna som diskuterats?

- Det gamla kafferosteriet, det finns en tomt i närheten där som bara används för nattlig bussparkering. Det tredje alternativet är en eventuell kontorsbyggnad i direkt anslutning till Resecentrum, mellan ett tänkt hotell och bostäder.

Före sommaren kommer fastighetsnämnden att ta ställning och lämna ett förslag till kommunledningen. För Stavros Giangozoglu är ett nybygge vid Stationsgatan/Strandbodkilen en favorit, och det kan bli fråga om ett högt hus:

- Det finns framtagen en ritning med en byggnad som jag skulle gissa är uppåt tio våningar, säger Stavros Giangozoglu.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".