BÅLSTA

Krav på LO-bas avgång

Många av LO:s medlemmar i Uppland är i dag upprörda över att LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, som styrelsemedlem i pensionsföretaget AMF, godkänt pensionsavtalet på totalt 62 miljoner kronor för bolaget förre VD Christer Elmehagen. Vad tycker du? Säg din mening här!

På verkstadsföretaget Gyproc är många medarbetare upprörda. Somliga tycker att LO-basen ska avgå.

-Bättre koll ska de ha om de sitter i en styrelse. Annars är de ju likadana som de sitter i resten av bolagsstyrelserna i Sverige och skriver bra avtal för varann och klappar varann på ryggen. Jag tror hennes förtroende är urholkat. Det är dags att titta efter någon annan, säger Anders Ekman, vice ordförande för IF Metall-klubben på företaget.

-Man kan inte vara säker på att man kan lita någon längre. Man börjar ju undra om det är bra att vara med i facket om man tjänar nåt på det, säger Roberto Moreira.

I dag har regeringen meddelat att bonusar och rörliga ersättningar ska avskaffas i statliga bolag. Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren från Uppsala menar att det är ett sätt för politikerna att försöka rädda sitt eget förtroende bland allmänheten.

-Alla de här makthavarna har ställt till det för sig så att det är tvungna att backa hem det för att det finns ett starkt opinionstryck mot den här typen av extra belöningar.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista