Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barnahus lyckat

Utredningarna av vålds- och sexualbrott mot barn har kortats betydligt. Idag tar de flesta utredningarna bara tre månader. Detta framkommer av utvärderingen av Barnahus i Uppsala län.

Staffan Lundqvist är utvecklingschef vid barn- och ungdomspsykiatrin och ordförande i den styrgrupp som ansvarar för Barnahus-verksamheten i länet. Han säger att nyckeln till det positiva resultatet ligger i ett förbättrat samarbete mellan myndigheter.

-Man ser på den helhjärtade satsning man gör från de olika huvudmännen, både från landsting, polis, åklagare, kommuner, rättsmedicin osv, att det här är något som alla prioriterar på ett bra sätt, och att man upplever att det här är en samverkan som leder till ett bra, strukturerat samarbete som gynnar både organisationer och familjer.

Den största vinsten av satsningen är att utredningstiderna har minskat betydligt, något som är extra viktig när det gäller brottsutredningar där barn är inblandade.

- Då har det varit halvårsvis och väldigt beroende på hur det har varit försörjt med förhörspersonal från polis och åklagarsidan, hur långt tid det har tagit innan man har kunnat göra de här förhören och utredningarna. Idag blir de flesta förhören gjorda inom 14 dagar och det är en oerhörd glädje att det kan gå så snabbt när man väntar på en sådan utredning.

Trots att utvärderingen är övervägande positiv, så ser Staffan Lundqvist flera områden där man kan bli bättre.

- Det finns ett antal förslag som utvärderarna kommer med och det är att man på ett bra sätt tar hand om medföljarna och när man kommer hem ifrån de här utredningarna och förhören och att man på hemmaplan följer upp på ett mer optimalt sätt. Också att man stödjer den personal som varit inblandad i de här ärendena. Det här är ju ett jobbigt kapitel att jobba med.

Johan Tjerneng
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".