FORSMARK

VD omfattas av bonusstopp

Löneavtalet för den nye vd:n på Forsmarks kärnkraftverk Stefan Persson kan komma att omförhandlas efter regeringens besked om stopp för bonusar i statliga bolag. Avtalets konstruktion är sån att den innefattas av regeringens beslut.

-VD:n har en del av sin lön som är rörlig, säger Forsmarks informationschef Claes-Inge Andersson.

Som är femton procent av lönen?

-Som mest kan det bli det.

Forsmark är ett av de statliga bolag som kan tvingas omförhandla löneavtal med höga chefer. I går meddelade ju regeringen att den tänker avskaffa bonusar och rörliga ersättningar i statliga bolag, och klargjorde då också att den tänker uppmana styrelserna att omförhandla redan gällande avtal där höga chefer har rörlig lön.
Den 1 februari i år tillträdde Forsmarks nye vd:n Stefan Persson, och i hans löneavtal ingår en del där hans lön kan höjas med 15 procent beroende på om vissa mål nåtts under året, gällande bl a säkerhetsmål på kärnkraftverket men också om resultatmål nåtts inom Vattenfall i stort.
Om man antar att Stefan Perssons årslön ligger i storleksordningen 2 miljoner så kan han på det sättet tjäna ytterligare 300 000 kronor om resultatmålen uppfylls maximalt. Av Forsmarks senaste årsredovisning från 2007 kan man också utläsa att förre vd-n Jan Edberg, som avgick i år efter att han fyllt 60, genom ett pensionsavtal får totalt cirka fem miljoner under de fem åren tills han fyller 65. Frågan om nye vd:ns löneavtal måste omförhandlas har man på Forsmark ännu inte hunnit fundera på, säger informationschefen Claes-Inge Andersson:

-Vi får se vad det innebär när direktiv kommer från ägarna till Vattenfall, och sen får Vattenfall hantera det och se vilka konsekvenserna blir för dotterbolagen , säger Claes-Inge Andersson.

Är det här ett gängse avtal inom Vattenfall?

- Det är ett relativt standardbetonat avtal som finns för den här typen av chefspositioner inom Vattenfall, säger Claes-Inge Andersson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista