Spädbarn fick tio gånger för hög morfindos

En sju veckor gammal pojke som skulle opereras på Akademiska sjukhuset i Uppsala fick av misstag tio gånger så stark dos morfin. Pojken drabbades av andningsstillestånd och ärendet har anmälts till hälso - och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Barnet föddes med klumpfot, och allt hände när benet på den sju veckor gamla pojken skulle gipsas om. Vid en bedömning fann läkarna att barnet skulle opereras och hälsenan förlängas. Efter operationen fick mamman ta med sig barnet hem - trots att det fortfarande sov. -Han vaknade inte, han sov hela tiden. Han var blek och kall och när han fick kramptillstånd och blev blå, då ringde vi ambulansen, berättar mamma Hanna Boström från Uppsala. Hanna och hennes pojkvän försökte med konstgjord andning utan att lyckas, men redan efter ett par minuter var ambulansen där och tog vid. På akuten upptäcktes att pojken vid sin operation hade fått en tio gånger högre dos morfin än vad som var avsett. Till slut vaknade sonen, efter många timmars sömn. -Man tänker hur det kunde ha gått, nu vill man inte lämna honom ensam, säger Hanna Boström. Hon har anmält händelsen, och det har också sjukhuset gjort. Socialstyrelsen ska granska fallet. -Vi har redan gjort så att vi gått igenom rutinerna som finns av den typen av medicinering, säger chefsläkare Brita Winsa, som medger att sukhuset har begått ett fel. Misstaget berodde på ett missförstånd mellan en läkare och en sjuksköterska. -Jag trodde inte att det kunde hända nåt sånt, särskilt inte när det gäller så små barn, då borde dom kolla extra flera gånger att dom verkligen ger rätt, att läkaren verkligen kollar att sköterskan har föstått vad de ska ge, säger Hanna Boström. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".