SLU ratar förslag

Rektorerna på Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tycker inte att den garanterade studiestödsperioden ska förkortas från sex år till fyra år.

Förslaget, som lagts fram av Studiesociala kommitten, ratas av en majoritet av Sveriges högskole- och universitetsrektorer. Det visar en enkätundersökning gjord av P3 Nyheter.

– Jag tycker faktiskt att det räcker att man sköter sina studier och leverar som man ska, så ska man få kunna få studielån och att det snarare borde förlängas om man går på de långa utbildningarna, säger SLU:s prorektor, Lena Andersson som anledning till varför hon är negativ till förslaget.

Enkäten gick ut till rektorerna på Sveriges olika högskolor och universitet. Frågorna som ställdes rörde deras syn på utbildningarnas kvalitet, lärarresurser och nivån på studiemedel. När det gällde förslaget på en förkortad studiestödsperiod ställde sig merparten av rektorerna negativa till det.

Uppsala universitet uppgav bland annat att förslaget kan leda till svårigheter i rektryteringen till magister- och mastersprogrammen, samt leda till ökad stress hos studenterna. Oron för ökad stress finns också hos prorektorn Lena Andersson på SLU. Hon menar att studenterna redan har problem med den nuvarande studiestödsperioden.

– Den omedelbara tanken var på våra studenter som går de längsta programmen, som har väldigt besvärligt att få CSN på slutet av sina utbildningar nu. Vi har utbildningar som är på fem och fem och ett halvt år och eftersom de är svåra att komma in på är det många som har läst innan och som sedan kommer in. Det innebär att det är en väldigt stor andel som inte har CSN de sista åren eller det sista året, säger prorektor Lena Andersson. 

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista