östhammar

Åk 5 kvar på Snesslinge

Det blev en kompromiss på Snesslinge skola i Östhammars kommun när ledningen bestämde vad som händer med skolan i framtiden. Istället för att flytta hela 5-6:an blir det bara eleverna i årskurs 6 som tvingas flytta till Edsskolan.

– Det här är ett beslut som tagits av den pedagogiskt ansvariga skolledningen och den pedagogiskt ansvariga personalen som ska sköta undervisningen. Det är i fullt samförstånd och det är en bra plattform att bygga vidare på och försöka återvinna föräldrarnas förtroende för den verksamhet vi planerar på Snesslinge skola, säger skolområdeschefen Hans Oscarsson.

Ett minskande elevunderlag tillsammans med en stramare budget och bättre möjligheter att ge elever särskilt stöd, var bakgrunden till förslaget om att flytta elever från Snesslinge skola till Edsskolan i centrala Östhammar. Först föreslog skolledningen att årskurs 5-6 skulle flyttas, ett förslag som föräldrarna menade skulle innebära slutet för byskolan. Men under gårdagens MBL-förhandling valde skolledningen att kompromissa. Genom att omfördela resurser från andra skolor kan eleverna i årskurs 5 få gå kvar och ändå få den hjälp de behöver, samtidigt som skolan fortfarande sparar in på en tjänst. Trots omfördelningen är en flytt av årskurs 6 ändå nödvändig, menar Hans Oscarsson.

– Lärartiden som vi lyckats frigöra för att behålla årskurs 5 räcker inte för att stödja även sexorna.

Även från Lärarförbundets sida man nöjd med kompromissen.

– Det känns bra att rektorn och områdeschefen har kunnat ändra sitt förslag så det stämmer bättre med vad personalen vill, säger Katarina Holmén, ordförande för Lärarförbundets i Östhammar och lärare på Snesslinge skola.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista