14 bort från redaktion

Ledningen för Upsala Nya Tidning har nu bestämt sig för hur dom vill fördela nedskärningarna med 30 tjänster inom företaget.

Enligt det förslag som koncernstyrelsen godkände på onsdagen ska 14 tjänster bort från redaktionen och 16 från övriga företaget.

Johannes Nesser är reporter och ordförande i journalistklubben på UNT:

- Den stora oron är ju för hur organisationen kommer att se ut efter det här sparpaketet. Vad ska vi göra för sorts tidning, hur mycket mer måste vi jobba? Tempot är väldigt högt på UNT’s redaktion, det går inte att höja något mer utan att folk blir sjuka och stupar, säger Johannes Nesser.

Dan Lannerö, vd på UNT, säger så här om personalens oro om att tidningen ska försämras:

- Det är klart att den risken finns, men vår uppgift är att se till att vi kan göra de här minskningarna så det blir så små ingrepp som möjligt.

Men det är ungefär en tiondel som ska bort?

- Ja, ungefär.

Det låter ganska mycket?

- Ja, men om jag vänder på frågan, vad är alternativet? Att inte se över våra kostnader när intäkterna rasar? Vi måste ha en sund ekonomi.

Vilka fjorton tjänster som ska sparas in på redaktionen kan UNT’s ledningen inte svara på idag. Inte heller var de ytterligare sexton tjänsterna ska tas ifrån. Nedskärningsförslaget ska nu förhandlas med facket.

20 anställda har hittills accepterat erbjudandet om avgångsvederlag. Johannes Nesser igen:

- Det här erbjudandet har legat sedan femte december och har bara lett till 20 personer. Folk har hunnit tänka igenom det här och jag tror inte det blir tio personer till. Däremot kan det blir vakanser och naturliga pensioner som kommer under året, så slipper vi uppsägningar. Men kommer vi inte dit då blir det uppsägningar på UNT, för första gången i UNT’s historia, säger Johannes Nesser.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista