Rekordstor vattenbrist i Norduppland

Vattenbristen i Norduppland är större än den varit på tio år. Det säger Bo Thunholm på Sveriges geologiska undersökning, SGU.
Efter den varma sommaren är det många som fått problem med sina brunnar. Att vattenståndet är så här lågt är mycket ovanligt. - Senaste gången vi hade problem med så här låga grundvattennivåer var 1993. Det beror på en kombination av små nederbördsmängder i kombination med kraftig avdunstning i samband med varmt väder, säger Bo Thunholm hydrogeolog vid SGU. Vädret har gjort att grundvattennivåerna är lägre än på mycket länge. De ligger ungefär en meter under det normla. Värst är det i norduppland. Det här ställer till problem för dem som har egna brunnar. Vattnet sinar i många grävda brunnar och i djupare brunnar nära kusten kan saltvatten tränga in och göra vattent odrickbart och skada ledningar. I dagär det ingen risk att de kommunal vattentäkterna sinar, menar man på SGU. Men de som har egna brunnar råds till försiktighet med vattenanvändandet och att inte använda det till att pigga upp trädgården. - Det är framför allt om man vet att man har haft problem tidigare. Då måste man vara försiktig med sitt vatten och undvika bevattning, säger Bo Thunholm. För att de som har problem med sina brunnar ska bli av med bekymren så krävs det att det den närmaste tiden kommer dubbelt så mycket regn som en vanlig sommarmånad - ungefär 150 millimeter. Om det inte kommer så mycket så lär problemen hålla i sig in på hösten. - Efter hösten brukar lågtrycken komma och nederbörden brukar kunna ge rätt så stor grundvattenbildning i oktober och november, säger Bo Thunholm. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".