Protester mot nedläggningshotade brandkårer

Protester är stora mot förslaget att lägga ned deltidsbrandkårerna i Skyttorp och Knutby. I dag överlämnades listor med närmare 3 000 namnunderskrifter till kommunledningen i Uppsala.
- Man förlänger insatstiderna med 20 minuter och det är lång tid när det gäller brand, sjukvårdslarm eller trafikolycka. Det kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Bernt Östergren, kårchef i Skyttorp. Argumenten för deltidsbrandkårerna har fått närmare 3 000 personer i Skyttorp och Knutby med omnejd att skriva under protestlistorna som lämnades över till kommunledningen på förmiddan i dag. Man är orolig för vad som skulle kunna hända när räddnignstjänst, brandkår och ambulans måste åka ända från Uppsala på ett larm. Nedläggningshotet är ett förslag från räddnings- och beredskapsnämnden i ett försök att dra ned på kostnader för att få budgeten i balans. - Uppsala kommun måste ha en ekonomi i balans oavsett om det gäller räddningstjänst eller någon annan verksamhet. Vi tittar på om det går att göra det här under en längre tidsperiod så att det inte blir lika kännbart, säger finanskommunalrådet i Uppsala Lena Hartwig. Det gäller framför allt att pressa de dyra lokalkostnaderna för brandstationen Victoria i Uppsala. Diskussioner har inletts med fastighetsägaren från kommunens sida. I slutet av september hoppas Lena Hartwig att det finns ett färdigt förslag att diskutera i kommunfullmäktige - för det är där ett beslut om förändringar av budget måste fattas. - Det känns bedrövligt, men samtidigt så har vi fått positiva reaktioner från kommunalrådet. I slutändan handlar det om förtroende för våra politiker och jag tror inte att de vågar lägga ned brandstationerna, säger Bernt Östergren, kårchef i Skyttorp. Kontakta reportern: Maud Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".