Biotopias museichef Dag Eriksson bland djuren

Uppåt för kulturen

Museet Biotopia i Uppsala visar besökssiffor långt över de förväntningar som sattes upp för verksamheten det första verksamhetsåret.

Det visar kulturkontorets sammanställning av kulturåret 2008.

Staffan Hedman och 2-åriga Linus Lundström Nordin från Uppsala förstår varför Biotopia är så populärt.

- Fint upplagt, ljust och trevligt och ger aktivitetsmöjligheter åt barnen och även jag som vuxen får lära mig en del, säger Staffan Hedman.

- Jag såg en fisk som var jätteläskig! Den hade en sån här spets och var jätteläskig, säger Linus Lundström Nordin.

Biotopia är det som blivit det mest besökta kommunala museum i Uppsala under 2008. Med sina dryga 55 000 besökare under förra året överträffar de till och med det önskescenario som sattes upp under ombyggnationen av museet. Museichefen Dag Eriksson är så klart nöjd:

- Mer än nöjd, barnen är ambassadörer. Ofta har dom varit här med skolan och så tyckte de det var kul, och vill komma tillbaka. Då drar dom med sig mamma och pappa. Det finns alltid något att göra också, vi har alltid någon aktivitet på gång på helgerna. En bidragande orsak är också att det är gratis, säger Dag Eriksson.

Men det är inte bara Biotopia som har gått bra under 2008. Biblioteken har ökat både utlåningen och besökssiffrorna under året. Kulturkontoret förklarar det med ökade öppettider och fler medier att låna.

Folkpartisten Jan-Erik Wikström som är ordförande i kulturnämnden pratar om ett framgångsrikt kulturår.

- Konstmuséet har haft fler besökare, Reginatetaern har haft en lång rad framgångsrika gästspel, så man kan inte vara annat än nöjd, säger han .

Det har ju tidigare varit svårt för Konstmuséet att hitta besökare, trenden har brutits men det är fortfarande för lågt?

- Ja, och man behöver nog arbeta särskilt med att nå nya besökargrupper, så det lite att göra men det är en postiv utveckling, säger Jan-Erik Wikström.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".