Äldre kräver bussbälten

Handikapp- och pensionärsföreningarna i Östhammars kommun har gått samman i en skrivelse där de begär att säkerhetsbälten ska införas i alla sjukresebussar.

Att säkerhetsbälten i dag saknas i många bussar är upprörande, tycker Christer Lindgren, ledamot i det kommunala pensionärsrådet för Svergies pensionärsförening i Östhammar.

- Det är helt enkelt oacceptabelt att sjuka människor ska åka under sämre förhållanden än friska, så enkelt är det.

I november förra året krockade en av landstingets sjukresebussar med en minibuss. I sjukresebussen fanns det inga säkerhetsbälten, en brist som Christer Lindgren tycker ska åtgärdas omgående.

- Vi anser inte att ekonomi ska vara något skäl för att bromsa det här utan vi vill ha det här snarast. Det är en fråga om att skydda människor och varför ska äldre människor behöva åka under sämre förhållanden än andra, för det är ju mest äldre som åker med sjukbussen.

Enligt kristdemokraternas landstingsråd, Anna-Karin Klomp, beror bristen på säkerhetsbälten på att bussarna köptes in 2001 och att kravet på säkerhetsbälten kom först 2004. Därför saknas det kravet i avtalet med entreprenörerna och kan inte ändras förrän avtalet ska omförhandlas.

- Det avtal vi har löper på till tidigast till juni 2010. Om vi väljer att avbryta det kommer det att bli ungefär ungefär 50 procent högre kostnader jämfört med om vi skulle köra enligt det avtalet som löper ända till 2011 . Däremot så undersöker vi nu vad det skulle kosta att montera bälten just i de här bussarna. Jag ska säga också att det är ungefär hälften av bussarna som har säkerhetsbälten i dag i övrigt.

Så det här är en kostnadsfråga?

- Ja, landstinget måste använda sina pengar så att de gör största möjliga nytta och då måste ju vi ju bedöma om de här pengarna gör största möjliga nytta genom att installera säkerhetsbälten eller användas på något annat sätt, säger Anna-Karin Klomp

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".