ID-kort ska minska bedrägerier mot äldre

De som arbetar inom hemtjänsten i Uppsala kommun kan i framtiden få en legitimation som de ska visa upp när de jobbar. Tanken är att det här ska minska risken för att äldre utsätts för bedragare.
Att bedragare försöker, eller till och med lyckas, ta sig in i äldres hem för att stjäla är ju något som förekommit ett flertal tillfällen de senaste åren. Det är med tanke på det som folkpartisten Monica Spross föreslagit att Uppsala kommun ska ta fram en legitimation för dem som arbetar med att hjälpa de äldre i hemmet. Den legitimationen ska de alltid visa upp, så att det i alla fall blir svårare för bedragare att ta sig in genom att säga att de arbetar för hemtjänsten. Det här förslaget ska i morgon upp i kommunstyrelsen och äldrenämnden har ställt sig bakom det. - Det här vore ett sätt att förhindra obehöriga besök genom att man har någon form av legitimation, som visar vem man är och att man har ett uppdrag i kommunen, säger Jonny Husén , socialdemokratisk ordförande i äldrenämnden i Uppsala. Uppsala Pensionärsföreningars Samarbetsråd tycker att det är en stor brist att det inte finns en legitimation i hela kommunen idag. Ordföranden Birger Andersson hoppas att det införs snarast.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".