Sug efter begagnade båtmotorer ökar stölderna

Båtmotorer är dyra, lätta att stjäla och suget efter begagnade båtmotorer är stort. Därför stjäls så mycket båtmotorer enligt Göran Ulfshammar vid Larmtjänst.
Många av de båtmotorer som florerar på den begagnade marknaden är stulna. Och idag är det i stort sett riskfritt att stjäla en båtmotor. En ny båtmotor kostar ungefär 1 000 kronor per hästkraft, båtarna ligger ofta obevakade och om dom överhuvudtaget är märkta är det med en klisterlapp som tar någon sekund att riva bort. Förra året stals ungefär 16 000 båtar eller båtmotorer i landet, och sedan förra året har stölderna tredubblats längs Upplandskusten. Och stölderna är ofta beställningsjobb. -Många gånger så stjäls inte motorn förän affären är klar. Man ringer upp spekulanten och kommer överens om ett pris, sen vet man var det finn sen sådan motor och då åker man och tillgriper den, säger Göran Ulfshammar. Kontakta reportern: Erik Möller

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".