Idrottsklubbar positiva till förslag om fond

Uppsalas idrottsklubbar välkomnar förslaget om en idrottsfond istället för kommunala lån till föreningar. -Förhoppningsvis kommer det här att skapa en möjlighet för dom som har bra idéer att utvecklas, säger Conny Sjöberg, ordförande i Bälinge IF.
Sjöblom är en av flera som tror på förslaget från kommunens tjänstemän. -Det gamla systemet har inte varit bra. Olika idrottsföreningar är idag skyldiga Uppsala kommun drygt 15 miljoner kronor, betalningsvillkoren ser olika ut, något som upplevts orättvist. Det nya förslaget innebär att kommunen skriver av de lån som finns idag och att inga nya ges. Istället vill man starta en utvecklingsfond för idrottsföreningar som ska kunna ge pengar till sådant som gagnar idrottens utveckling och ge tillfälligt stöd till klubbar som behöver det. Fonden ska bland annat få pengar från medlemsavgifter från de föreningar som är med, olika stor beroende på om de tidigare haft en skuld hos kommunen eller inte. De klubbar som inte har någon skuld till kommunen får själva välja hur stor medlemsavgift de vill betala. Bland de idrottsföreningar som Upplandnsytt prata med så är de flestas första reaktion övervägande positiv. IK Sirius är den förening som har störst lån hos kommunen idag och Göran Angesten, ordförande i Sirius bandy tycker att idén att betala till en fond i stället för till kommunen är bra. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".