1 av 3
2 av 3
Ann-Gerd Eriksson
3 av 3
Hans Johansson

Motorbana delar bygd

Planerna på motorsportarenan Viking Raceway utanför Hallstavik har delat traktens folk i två läger. Vad tycker du om de här planerna? Säg din mening här!

Många hoppas att anläggningen ska skapa nya jobb. I byn Tulka intill Edeboviken bor Ann-Gerd Eriksson. Hon och flera av hennes grannar tror att de fridfulla dagarna är räknade om dragracingbanan blir verklighet. - De helger man kör det här kommer man inte kunna vara ute utan att bli fullständigt rasande och få tystnaden söndersliten, säger hon.

I en röd liten stuga i den rofyllda skogen intill Edeboviken sitter Ann-Gerd och dricker förmiddagste. Hon är bekymrad över såväl buller som utsläpp från den motorsportanläggning som planeras tvärs över vattnet. Bakom idén står ett par hundra aktieägare, de flesta småföretagare på trakten. Målet är att Viking Raceway ska hålla öppet för diverse publikevenemang som mässor och utställningar men även förarkurser. Banan ska hålla samma standard som de internationellt erkända anläggningarna i Tyskland, England och USA och ett par gånger om året hoppas man få till större dragracingkupper. Hans Johansson är talesman för Viking Raceway. - Det handlar om att köra snabbast över 400 meter. Vi vill nog se det som ett turistprojekt i och med att man kan få folk att komma hit och bo här. Det här handlar ju om evenemang som kanske räcker torsdag, fredag, lördag, söndag.

Ann-Gerd Eriksson har tillsammans med grannarna lagt ut protestlistor. Hon tycker bygden borde slå mynt av den vackra naturen och satsa mer på naturturism istället för motorsport. Inne i Hallstavik är meningarna om banan delade.
- Jag är så motorintresserad, det här har vi väntat alldeles för länge på, säger Jan Karlberg

- Nej jag vet inte jag, jag tycker de åker så mycket ändå, säger Gunnel Jakobsson.

Just nu ligger ärendet om motorbanan hos miljödomstolen. Prövningen har försenats eftersom den miljöjuridiska expertisen även vill väga in den vindkraftspark som planeras i området. Om myndigheterna säger ja säger sig Viking Raceway ha hemliga storfinansiärer som är redo att snabbt dra i gång bygget av motorbanan. Ann-Gerd i Tulka hoppas på att miljösamvetet och finanskrisen ska komma i kapp och sätta stopp för projektet.
- Förhoppningen är väl att det är så absurt att det helt enkelt inte inträffar.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".