Studenter kan få tjäna mer

Studiemedlen till studenter höjs med 400 kronor i månaden. Det är en av de förändringar den studiesociala kommittén lägger fram, men den ansvarige minitern är tveksam.

Det kan bli mer pengar i fickan för studenter framöver, förutom att studiemedlen föreslås höjas så ska studenter också kunna tjäna mer på att arbeta vid sidan om studierna.

Enligt förslaget ska det belopp man får tjäna för att få bidragsdelen av studiemedlen höjas med 30 000 kronor till 136 000 per år, och man ska få låna oavsett hur mycket man tjänar.

Men samtidigt så blir det svårare att få studiemedel under en längre tid. Den generella rätten till studiemedel kortas till fyra år. Den student som vill ha fortsatt studiemedel efter fyra år ska kunna visa upp en grundexamen på motsvarande tre års heltidsstudier.

Sveriges förenade studentkårer är kritiska: ”Det finns redan krav på att studenter ska ta sina poäng, att satsa på fler piskor i stället för studievägledning och schyssta villkor är att pressa dagens stressade studenter mer” menar de.

Och högskoleminister Lars Leijonborg (FP) säger till Sverigres Radios Ekoredaktion att han är tveksam till om studiemedlen kan höjas.  

– Jag ska öppet säga att det statsfinansiella läget är bekymmersamt så att möjligheten till stora reformer som inte kan finansieras har minskat på senare tid, säger Lars Leijonborg (FP).

Blir det kanske ingen höjning alls de närmaste åren?

– När du säger de närmaste åren och ingen höjning alls då skulle det vara väldigt illa i statsfinanserna i så fall. Jag hoppas på en studiemedelsreformen men om hela den här höjningen kan komma till 2010 det törs jag inte lova.  

Att fribeloppet ska höjas till 136 000 för att få bidragsdelen och tas bort helt för att få studielån är Leijonborg positiv till.

Vänsterpartiets Rosanna Dinamarca är kritisk till Lars Leijonborgs tveksamhet till att höja studiemedlen.

– Han tänker ju helt fel. I en kristid så handlar det om att öka konsumtionen också. Studenterna har legat efter i den ekonomiska situationen. Sedan 1980-talet har värdet på studiemedlen minskat. Därför måste det höjas akut.

SR Ekot
Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".