Håbo kräver dubblat investeringsbidrag

Håbo kommun har överklagat Boverkets beslut om hur mycket investeringsbidrag de ska få för att bygga hyresbostäder och kräver nu nästan det dubbla.
Enligt Boverkets beslut ska Håbo kommun få 90 000 kronor i så kallat investeringsbidrag från staten för varje lägenhet kommunen bygger. Bidragets storlek avgörs av vilken region kommunen anses tillhöra. Om en kommun ligger i en region där byggkostnaderna anses vara höga får man mer i bidrag. Regionen Uppsala och Stockholm får 150 000 kronor i bidrag. Men dit anses alltså inte Håbo höra. Till skillnad från exempelvis andra kringliggande kommuner som t ex Norrtälje och Nyköping. Därför träffade kommunalrådet Agneta Hägglund igår företrädare för regeringen för att förklara varför de anser att Håbo kommun borde tillhöra Stockholmsregionen och därmed få mer pengar. - Håbo ligger ju i gränzonen. Upplands Bro som ligger alldeles intill oss har det högre bidraget. Det grundas ju på att de ska ha högre byggnadskostnader, men de har de ju inte, säger hon. Tillsammans med företrädare för länsstyrelserna i Uppsala och Stockholm, som båda står bakom Håbos överklagan, träffade Agneta Hägglund statssekreterare Gun Eriksson för att förklara sin sak, och Agneta tycker att mötet gick bra. - Det var väldigt positivt tycker jag. Gun Eriksson kommer själv härifrån så hon vet hur det ser ut och känner till mot Stockholm, så det kändes som om det gick bra, säger Agneta. Nu ska frågan vidare till bostadsminister Lars Erik Lövdén som ska ge ett svar senare i höst. Det är en viktig fråga eftersom Håbos bostadsbyggande i hög grad beror grad på hur stort investeringsbidraget blir: - Vi är starklara. Vi kan bygga dryga hundra lägenheter per år. Men om ni inte får något ökat investeringsbidrag? - Då har vi inte så mycket hugade spekulanter. Det skiljer mycket. Skillnaden med bidraget blir ju sex miljoner kronor, säger hon. Kontakta reportern: Erik Möller
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".