Silo blev dödsfälla

En stor silo för djurfoder på Jällaskolan i Uppsala förvandlades till en dödsfälla för Per-Olov Svahn. Nu åtalas rektorn och platsledaren på skolan för brott mot arbetsmiljölagen.
En maskin med vassa roterande skivor som matar ut gräs till djuren i ladugården gick plötsligt igång när Per Olov Svahn befann sig inne i silon. - Jag blev helt överraskad och jag var ögonblick från döden, säger han. Olyckan i ensilagesilon på Jällaskolan inträffade för ungefär två år sen. Per-Olov Svahn är anställd som forskningstekniker på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. En del av tiden är han på Ulltuna och en del på Jällaskolan som bland annat sköter djur för SLU:s räkning. Silon som matar ut gräsfoder till djuren hade krånglat och eftersom Per-Olov Svahn kände till hur silon fungerade klättrade han ner för att åtgärda problemet. Av misstag hade inte strömmen kopplats ur och en annan person råkade slå på maskinen. Vassa skivor som skär upp fodret kom plötsligt farande mot honom. - Jag vart helt chockad. Grep tog i något järn, men när jag tappade taget kröp jag bara ihop som ett barn för att skydda ansiktet. Per-Olov Svahn fick djupa sår på benen och ryggen revs upp av de vassa skivorna. Efter olyckan hittade arbetsmiljöinspektionen stora brister på skolan. Bland annat var de två silotornen och elcentralerna omärkta så att det svårt att se vilken maskin som var urkopplad. Skriftliga instruktioner för hur man skulle arbeta i och kring silon saknades. Dessutom ska en säkerhetsströmbrytare inne i silon ha varit trasig. Rektorn på skolan och platschefen står nu åtalade för brott mot arbetsmiljölagen. Enligt åtalet har de inte sett till att anläggningen varit säker att arbeta i. Båda nekar till brott och rektorn säger i förhören att bristerna som fanns inte orsakade olyckan eftersom Per Olov Svahn visste att han gjorde fel när han gick ner i Silon. - Jag är ganska insatt i hur det fungerar och ändå kunde jag ta fel, och så får det inte vara på en skola. Jag förstår inte hur det kan ha gått igenom inspektioner år ut och år in, säger han. Kontakta reportern: Ola Björnör
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".