"Vi ser stora faror"

Studentkåren i Uppsala är kritiskt till förslaget som kom på måndagen om olika förändringar studiemedelssystemet.

Som Upplandsnytt berättat tidigare så föreslår en kommitté, som utrett frågan, att studiemedlen till studenter höjs med 400 kronor i månaden samt att det ska gå att tjäna mer på att jobba vid sidan om.

Desstuom föreslås att tiden för att få studiemedel kortas från sex till fyra år, den student som vill ha fortsatt studiemedel efter fyra år ska kunna visa upp en grundexamen på motsvarande tre års heltidsstudier.

Malena Ranch är vice ordförande för Uppsala studentkår:

- Vi ser stora faror med det här förslaget, framförallt risken att man bygger in studenter på utbildningar som dom inte vill fortsätta läsa på. En fara är också dom som läser fristående kurser, där det är svårare att påvisa att man har en färdig del i en examen när det är något man plockar ihop själv.

400 kronor i höjning, är det nog?

- Nej, absolut inte, vi hade hoppats på det dubbla ungefär, säger hon.  

Också högskoleministern Lars Leijonborg har invändningar mot förslaget, någon höjning av studiemedlet vill han till exempel inte lova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".