UKK ifrågasätts igen

Nu ifrågasätts återigen konferens- och restaurangverksamhet i Uppsala konsert- och kongress som kommunen bedriver.

Den här gången är det organisationen Sveriges Hotell- och Restautangföretag, SHR som i ett brev påpekar att kommuner och kommunala bolag inte ska bedriva näringsverksamhet på öppna marknader. Enligt kommunallagen är det möjligt enbart om den är allmännyttig och till för kommuninvånarna.
- En kommun får ju bara bedriva näringsverksamhet under vissa förutsättningar och här har vi fått synpunkter på den här verksamheten i Uppsala konsert och kongress och då vill ställa ett antal frågor till kommunen rörande den verksamheten för att bedöma om den är förenlig med den kommunala kompetensen, säger han.

Uppsala kommun försvarar restaurangverksamheten med att vara en del av stadens turistverksamhet i Uppsala konsert och kongress och att ingen extern aktör kan väntas ställa upp på det integrerade samarbete som finns i dag mellan de olika verksamheterna i huset. Stefan Lundin ställer sig frågande till det:
- Uppsala är ju en stor kommun med närhet till storstadsområde och det finns en mängd olika företag på orten eller i närhet till orten. Jag har svårt att se att det inte skulle finnas någon näringsidkare som klarar av att bedriva den verksamheten utan att det bara skulle vara kommunen som klarar av det, säger han.

Kommunen påpekar också för SHR att restaurangverksamheten redan är laglighetsprövad och godkänd i länsrätten sedan tidigare. Då var det tre kommuninånare som var tveksamma till restaurangen i UKK.
- Vi ska titta vidare på det här och vi tittar naturligtvis på den här domen där det här har laglighetsprövats och där har det varit uppe ett flertal olika aspekter av det här. Men vi tycker att det finns anledning att titta vidare på det här och det kommer vi också att göra, säger Stefan Lundin.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".