288 byggs om till hösten

Till hösten kan ombyggnationen av vägsträckan mellan Jälla och Hov sätta igång. Uppsala kommun godkände igår avtalet som ska tidigarelägga bygget. Vilken vägsträcka i länet tycker du behöver bli bättre?

Vägen beräknas vara klar hösten 2012. Det är minst ett år tidigare än om man istället väntat på de nya statliga pengarna som kommer i nästa år, vilket glädjer Annsie Gräs i Östhammar.
- Det är på tiden. Det har vi väntat länge på, säger hon.

- Det blir bra om de bygger om men det tar längre tid att åka, säger Kaisa Lakorassa.

Kommunfullmäktige i Uppsala godkände igår avtalet med landstinget och Östhammars kommun som ska se till att ombyggnationen av sträckan mellan Jälla och Hov på väg 288 påbörjas minst ett år tidigare än planerat.

De tre parterna förskotterar, tar gemensamt ett lån, får tillbaka pengarna från staten senare men får betala räntekostnaderna själva. Landstinget står för hälften av kostnaden och Östhammar och Uppsala för den andra halvan. Moderaten Gunnar Hedberg är nöjd med avtalet.
- Under väldigt lång tid så har ju standarden efter vägen varit alldeles för dålig, säger han.

Det här innebär ju räntekostnader för kommunen. Kan man inte vänta det året eller de två åren på de statliga pengarna istället?
- Ibland kan sådana här projekt halka ur en investeringsordning och skjutas till nästa om man inte kommer igång. Så därför är det här väldigt bra, säger Gunnar Hedberg.

Någon tung trafik på sträckan fram till talarstolen i kommunfullmäktigesalen blev det dock inte i det här ärendet. Det enda partiet som motsatte sig förskotteringen var miljöpartiet. Vi hör Niclas Malmberg.
- Uppsala kommun får mindre pengar till det egna trafiksäkerhetsarbetet, säger han.

Du menar med räntekostnaderna?
- Ja det kan handla om 4 miljoner kronor men det kan lika gärna bli upp till 7 miljoner. Dessutom innebär detta att de kommuner som menar att de har ekonomiska förutsättningar att köpa sina objekt före kön kommer då före de vägdragningar som vägverket egentligen har bedömt som mest viktiga.

Busschauffören Thomas Havor vid KR trafik tycker att det finns andra vägar som är viktigare än 288:an.
- Ja, riksväg 76 och vägen mellan Hallstavik och Leista.

Vad tycker du om 288:an i dag?
- Jag tycker att det fungerar ganska bra. Det är några timmar på morgon och kvällen som det är lite stökigt på den men annars tycker jag att den är bra, menar han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".