Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dråpslag mot Gimo

Publicerat tisdag 31 mars 2009 kl 10.24
1 av 2
Den senaste varslet från företaget drabbar Gimo hårdast.
2 av 2

Sandvik Tooling varslar 350 personer i Gimo, totalt i Sverige ska 490 personer bort.

Klicka dig vidare för reaktioner, intervjuer och kommentarer.

Gimo är den ort som drabbas hårdast av varslet. Conny Johansson har arbetat på Sandvik i Gimo sedan 1968 och han är inte förvånad:

- Man har tänkt det en längre tid, man har ju sett att det har varit dåligt med jobb. Man väntade bara på när det skulle hända.

Men 350 personer?

- Ja, men vad jag har sett så har det nog gått ner med en 40 procent. Det har ju gått ner så globalt, det är det jag tycker är mest obehagligt, säger Conny Johansson.

Även om de anställda på Gimoverken har märkt att företaget har gått dåligt den senaste tiden, är dagens varsel ändå ett tungt besked. Det rör 350 anställda, alltså drygt 20 procent av dom totalt nära 1.700 anställda vid Gimoverken. Thomas Andersson är klubbbordförande i metall.

- Det drabbar inte 350 personer, det drabbar 1,700 i dag, plus familjer och alla runt omkring. Så det är jobbigt, det är det, säger han.

Enligt Sandvik är det den kraftigt vikande orderingången,som är orsaken till varslet. Anders Wallin är informationschef på Sandvik:

- Vi är inne i en global recession och ett mycket besvärligt affärsläge med stark reducerad efterfrågan från i slutet av hösten och framåt.

Vad händer nu?

- Personalen har fått information nu på morgonen, och en stor del av dagen kommer gå åt till olika informationsmöten, säger Anders Wallin.

Hur många av de varslade som i slutändan kommer att bli av med jobbet är i dag oklart. Det kan bli tal om att låta anställda gå ner i arbetstid och lön. Lokala förhandlingar ska inledas omedelbart med målet att genomföra neddragningarna så snart som möjligt, enligt företaget.

Från metalls sida är man förhoppningsfull: 

- Vi hoppas att ingen ska behöva sluta på Gimoverken, vi är helt inne på det. Vi är övertygade om att det kan gå även med utbildningar och kompetenshöjningar, så vi står rustade när den här lågkonjunkturen är över. Så känns det idag.

Men Jan-Erik Nordh, platschef på Sandvik i Gimo, vill inte ta ut något i förskott.

- Jag kan absolut inte säga hur ,ånga av de här människorna som måste gå. Vi anser i dag att det blir 350 personer, men vi får se vad framtiden visar.

Från fackets sida verkar man hoppas att ingen ska behöva gå?

- Det gör vi också, vi tror att det finns möjlighet till det.

Hur skulle det gå till? 

- Det får förhandlingarna utvisa. Vi får sätta oss ned i morgon med de fackliga parterna och diskutera vad vi har för olika möjligheter och infallsvinklar på det här problemet som vi har, säger Jan-Erik Nordh.

Varslet är ett tungt besked för hela länet. Det säger Jacob Spangenberg centerpartistiskt kommunalråd i Östhammars kommun.

- Gimoverken är länets största arbetsplats och när Sandvik går in i väggen, om man får yttrycka sig så, då känns det jättetungt. Vi intensifierar arbetet med att rigga finansiering för vidareutbildning av personalen, vi kommer att kontakta arbetsförmedlingen och se till att de gör allt de kan för att stödja de som finns här i Gimo, säger han.

I Gimo bor drygt två och ett halvt tusen personer. Inne i centrum möter vi Caroline Jansson, hon bor i Gimo och både hon och hennes dotter jobbar på Sandvik:

- Det är en liten ort och vi är beronde av Sandvik. Hela bygden blir påverkad, säger hon.

Arbetsförmedlingen i Gimo, ligger femtio meter från Gimoverken. Chefen för arbetsförmedlingen, Erland Fischer, tror ändå att det finns möjligheter för de varslade.

- Arbetsmarknaden i Östhammars kommun är bra. Vi har ändå en av de bättre arbetsmarknaderna i Sverige, skulle jag tro, så det finns möjligheter.

Upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".