Victoria Axberg

Insatssyrka sätts på prov

Sandviks storvarsel i Gimo i går kommer att bli en rejäl utmaning för Arbetsförmedlingen.

Det här blir första gången som myndighetens nya insatsstyrka kommer att användas i Uppland för att ta hand om alla som behöver hjälp. En av de anställda är Maj-Britt Matsson.
- Man blev lite loj och så där då. Det är tredje gången jag är med om ett varsel som anställd här på Sandvik. Det är ju alltid ett orosmoment. Jag har ju min man som jobbar här också. Vi har hus och barn så det drabbar en. Det känns inte så roligt, säger Maj-Britt Matsson.

Verktygsbeställningarna från bland annat flyg- och bilindustrin blev färre och färre. I går var ledningen på Sandvik Tooling, där Sandvik Coromant Gimoverken ingår, tvugna att dra i nödbromsen och varsla.

På Arbetsförmedlingen har man i vinter bildat en beredskapsgrupp som ska åka ut och stötta de mindre kontoren i Uppland när det blir en anstormning av arbetssökande.

Det här blir sannolikt det första uppdraget på hemmaplan för den nya styrkan som den senaste tiden har hjälpt kollegorna i Köping med Volvos massuppsägningar. Laget består av en handfull medarbetare med lång erfarenhet.

- Det krävs arbetsförmedlare som kan hantera en större grupp människor. Att kunna hjälpa dem och ta emot de här frågorna och låta frustrationen bara rinna av. Man kanske är arg på systemet eller företagsledningen. Då måste man kunna ta emot det och hantera det på ett bra sätt, säger Victoria Axberg, arbetsförmedlingschef.

Vore det inte bättre med fler på kontoren permant nu när det är stormiga tider?

- Vi är ju mindre drabbade än andra delar av landet. Det är de resurser vi har fått som vi får använda oss av, säger Victoria Axberg.

Hittills är det Tierps och Heby kommuner som drabbats hårdast av lågkonjunkturen i Uppland men nu berörs också Östhammars kommun där Gimo ingår.

För regeringens varselsamordnare i länet, landshövding Anders Björck, väntar nu en serie möten för att bringa klarhet i vad som borde göras.

Från den myndighet som han själv är chef över, Länsstyrelsen, lovar han att ge alla beslut som kan skapa nya jobb förtur.

- En ort av det här slaget, som Gimo, har ju ingen alternativ arbetsmarknad. Även om det naturligtvis blir besvärligt för de som drabbas så är förutsättningarna för att göra något vettigt bättre i Uppland än på alla andra ställen i Sverige. Så hav hopp, vi ska göra allt vad vi kan, säger landshövding Anders Björck.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".