Fler sommarjobb i Uppsala

Uppsala kommun ordnar i år fler sommarjobb till unga än förra året, men det är den enda kommunen i länet som gör det. Det visar Radio Upplands rundringning.

De flesta kommuner har lika många platser som förra året. Det är bara Tierp som flaggar för att antalet sommarjobb kan bli färre än under fjolåret, och det på grund av kommunens ansträngda ekonomi. I Håbo är flera ungdomar som vi träffat oroliga för om de ska få jobb.

– Jag är ganska orolig att jag inte ska få sommarjobb eftersom jag inte fick något förra året, så då känns det ganska tråkigt om manhar en liten chans att få det. Man vill ju känna på och tjäna pengar, säger Alexandra Holmén från Bålsta.

I Håbo har man hittills bara lyckats få fram 58 sommarjobb, vilket är hälften så många som förra året. Den moderata kommunstyrelseordföranden Nina Lag menar att förhoppningarna fortfarande är att få fram lika många året innan.

– Det är klart att vi politiskt tycker att det är oerhört viktigt att få fram jobb och nu så kommer också det komma fram fler. Förvaltnigarna har fått i uppdrag att under den här veckan se till att få fram sommarjobb så att vi har lika många som förra året.

Uppsala kommun har däremot satsat 750 000 kronor för att få fram fler sommarjobb och kan i årerbjuda ungefär 1200 platser. Men trots att det är 1500 sökande hoppas Åsa Holm, som jobbar med sommarjobb i kommunen, att alla som söker ska få jobb.

– Bland de här 1500 finns det ett antal ogiltiga ansökningar, från gymnasieelever och från personer som inte är folkbokförda i Uppsala och så vidare. Så jag håller på att gå igenom de här nu och tar bort de är ogiltiga. Förhoppningsvis så landar vi i slutändan på att de som är kvar och är giltiga kan få jobb, säger Åsa Holm.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".