Fler behöriga lärare i skolorna

Det är fler behöriga lärare i de uppländska skolorna. Så ser prognosen ut inför skolstarten om några dagar. Det visar en rundringning till länets kommuner som Upplandsnytt har gjort.
- Det kommer att vara något bättre i år än vad det var i fjol. Vi har i dag rekryterat 32 behöriga lärare, säger Anders Wasberg, skolchef i Enköpings kommun. Inför årets skolstart ser det bättre ut än tidigare år. Enköping, Tierp, Östhammar och Uppsala har haft många sökanden till de lediga lärartjänsterna. Allt oftare är det behöriga lärare som söker. Älvkarleby kommun kommer bara ha någon enstaka obehörig lärare och varken Knivsta eller Håbo räknar med någon stor andel obehöriga lärare. Trots att Uppsala annonserat om rejäla nedskärningar inom grundskolan så har det inte varit något problem att få sökanden. Av 200 utlysta lärartjänster har de flesta tillsatts med behöriga lärare. - Vi är lite förvånade över att tillgången på behöriga lärare är så god. Gissningsvis kan det bero på att andra kommuner minskar på tjänsterna, säger Per Pettersson som är chef över grundskolan Uppsala. Men trots ett bättre läge så finns ändå lärarbristen. Det innebär att Enköping tvingas rekrytera en fjärdedel - drygt hundra av totalt fyrahundra anställda inom grundskolan - varje sommar. - Vi är vana att ha det på det här sättet, men visst vore det bättre om vi hade bättre tillgång på lärare, säger Anders Wasberg, skolchef i Enköpings kommun. Kontakta reportern: Maud Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".