1 av 2
Här misshandlades fyra ungdomar ur RKU, Revolutionär Kommunistisk Ungdom.
2 av 2
Polisens presstalesman Christer Nordström.

Ökat politiskt våld

Det politiska våldet har ökat i Uppsala under 2000-talet, det säger SÄPO-chefen i Uppsala, Thorbjörn Ekblom till Upplandsnytt. Under den senaste veckan har två misshandelsfall skett i länet där polisen tror att politiska motiv ligger bakom.

I fredags blev fyra medlemmar i Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU, misshandlade utanför sin partilokal Röda stjärnan i Uppsala.

– Vi stod här vid cyklarna och tittade upp och såg att det kom tio, skrikande, maskerade personer, säger en ung man som blev misshandlad.

– Det första jag ser är att de har teleskopbatonger och påkar, säger en kvinna.

En av RKU-medlemmarna bryter armen, en annan får hjärnskakning av misshandeln. Alla fyra är övertygade om att gärningsmännen var nazister, trots att de var maskerade.

– Det är deras strategi, att skrämma oss från att uttala våra åsikter, säger en man.

– Vilka andra skulle ha något intresse av att slå ner oss? Dessutom har det setts några kända nazister runtom där, säger en kvinna.

Även polisen tror att det rör sig om politiskt våld, men vill inte peka ut någon särskild grupp.

– Vi är vart fall övertygade om att det finns någon form av politiskt motiv bakom händelsen. Sedan vilka som gjort det här vet vi inte än, utan det måste vi utreda, säger Christer Nordström är polisens presstalesman.

Polisen utreder också om det kan finnas politiska motiv bakom misshandeln av en medlem i Ung vänster, vid järnvägsstationen i Knivsta i onsdags kväll. Även där tror offret att gärningsmännen var nazister.

Enligt Christer Nordström skiljer sig beskrivningarna av gärningsmännen åt, men polisen utesluter än så länge inte att det kan finnas ett samband mellan de två misshandelsfallen. Och eftersom det tros röra sig om politiskt våld har även säkerhetspolisen kopplats in. Torbjörn Ekblom är SÄPO-chef i Uppsala.

– För det första måste vi utreda om det ligger politiska motiv bakom. I så fall måste vi se om vi känner till de personer som misstänks ha utfört de här brotten. Det är det vår samverkan går ut på, berättar Torbjörn Ekblom.

Har ni kunnat se någon ökning av det politiska våldet på senare tid?

– Om man ser några år bakåt så kan vi se att konfrontationer mellan vit makt- och autonoma rörelser ökat. Det har också blivit mer våldsamt, de begår lika mycket våld på båda sidorna.

Ungdomarna som blivit överfallna senaste veckan tillhör ju inte den autonoma vänstern utan den parlamentariska vänsterrörelsen. Är det ovanligt?

– Nej, det är inte alls ovanligt att man ger sig på personer på vänsterkanten oavsett var det är någonstans, säger Torbjörn Ekblom, SÄPO-chef i Uppsala. 

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".