"Ska skjuta din mamma"

Var femte heltidspolitiker har utsatts för hot, visar en ny undersökning. Kommunalrådet Nina Lagh i Håbo är en av dom.

Undersökningen är gjord av Göteborgs universitet och visar att var femte heltidspolitiker har utsatts för hot någon gång under det senaste året.

Nina Lagh är kommunalråd i Håbo kommun och när hon började fatta obekväma beslut som politiker drabbades andra i familjen.

– Då blev barnen helt enkelt mobbade av sina jämnåriga kamrater. De fick höra ibland att vi ska skjuta din jävla mamma i huvudet för att hon är moderat. Jag tycker inte att det är okej. Den slutsatsen jag drog av det var också att det där kommer inte ifrån barnen utan det kommer naturligtvis hemifrån, säger Nina Lagh.

Undersökningen om hot mot politiker visar alltså att en av fem politiker har hotats bara under det senaste året. Det är aggressiva brev, mejl och telefonsamtal som är vanligast, men tre procent har utsatts för direkt fysiskt våld. Till exempel har en politiker blivit knivskuren nyligen.

Mer än 9000 personer har svarat och det är ungefär 70 procent av de tillfrågade.

Ofta har angreppen samband med någon politisk fråga i kommunen. Det kan handla om allt från nedläggning av skolor till flyktingpolitik.

Ci Holmgren, Ekot
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".