V-politiker hotad hemma

Ytterligare två politiker på vänsterkanten utsattes sent igår kväll för brott. Vänsterpartisterna Tove Fraurud och Fredrik Hallor i Morgongåva har fått klistermärken från en högerextrem organisation uppsatta på sin ytterdörr och sin bil.

Tove Fraurud är ordförande i Vänsterpartiet i Uppsala län.
- I natt när min sambo kom hem upptäckte han att det satt klistermärken från en nazistisk organisation på vår ytterdörr och på vår bil. Han väckte mig och vi blev rädda och oroliga och vi ringde polisen.

Vad tänkte ni?
- Först känns det overkligt att någon kan göra något mot ens familj, att någon kommer till ens hem och att det känns riktat mot ens barn och mot ens liv. Man blir rädd och ledsen, men också förbannad att någon är så feg att de smyger in på natten och sätter upp klistermärken, säger hon.

Under den senaste veckan har också två misshandelsfall skett i länet, där polisen tror att det är politiska motiv som ligger bakom. Solveig Öjdeberg arbetar på Uppsalapolisen;
- Det här är en typ av brott som vi ser mycket allvarligt på. Hot mot politiker, mot förtroendevalda, mot delar av rättsväsendet och myndighetspersoner är ju ett hot mot demokratin, säger hon.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".