1 av 2
2 av 2

Strejk kan försena bygge

Om det blir en utdragen byggstrejk med anledning av Byggnads varsel så riskerar den att ställa till problem för Pedagogikum i Uppsala, där bland annat lärarutbildningen ska hålla till.

Snickaren Sören Fredriksson är en av dem som jobbar vid Pedagogikum och kan komma att tas ut i strejk femtonde april.

- Jag fick ett sms igår från min avdelning. Jag tänkte att det bara är att ställa upp för oss medlemmar.

Hur var reaktionerna här på bygget efter beskedet?

- Ganska chockartat, för som övriga samhället väntar man sig kanske inte att det ska ta den här vägen när ekonomin ser ut som den gör.

Ett stenkast från Uppsala slott på går en febril aktivitet i vårsolen. Här uppförs ett stort byggnadskomplex med stora glaspartier. Pedagogikum som byggnaden kallas för ska bli hemvisten för en rad utbildningar, bland annat lärarutbildningarna.

Inflyttningen är tänkt att ske i december i år, men blir det strejk blir inflyttningen försenad, det säger Lennart Ilke som är byggnadschef på Uppsala universitet.

- En viss förskjutning har vi redan och något ytterligare kan vi nog klara, men vi får hoppas att det inte blir långvarigt.

Hur mycket marginal har ni?
- Vi har de nuvarande lokalerna hela första kvartalet men det hanlar ochså om att hinna tömma och rensa efter sig, så vi kan ju inte flytta den sista dagen i mars.

Ungefär 200 byggnadsarbetare i Uppsala län tas ut i strejk 15 april om inte parterna kommer överens.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".