Första spadtaget på hemlöseboende

Under eftermiddagen idag togs det första spadtaget för kommunens 30 nya stödbostäder i Librobäck för hemlösa och missbrukare.
Bostäderna ska hjälpa de hemlösa att efter en tid kunna bo i egna lägenheter. Projektet med stödbostäderna i Librobäck har kritiserats för att det ligger för långt från centrala Uppsala. Det skulle vara för långt att gå och för dyrt att åka kommunalt. Men de hemlösa i värmestugan grottan i dag håller inte med. - Vi kommer bort från stan en bit och då så stör vi ju ingen. Jag tycker inte att det är särskilt långt, sen är det ju dessutom mycket fler lägenheter än på härberget, det säger Lars Göran Juhlin på Grottan och Lennart Falkenberg Larsen håller med: - Det gör inget. Jag har cyklat 4,5 mil i femton år även om det är 25 grader kallt ute, säger han. I december kommer bostäderna vara klara för inflyttning. Lägenheterna ska inte jämföras med ett natthärbärge utan snarare med ett behandlingshem dit hemlösa ska komma och bo under en längre tid för att sen till slut kunna skaffa sig en egen lägenhet. Behandlingen är uppbyggd i tre steg och bara de som anses vara i behov av hjälp får komma dit. Randi Graungaard är ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder. - Boendet ska kunna ta emot människor i olika faser i missbruket. Till en början behöver man inte vara drogfri, sen när man är mogen kan man flytta vidare säger hon. Kontakta reportern: Ola Björnör
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".