knivsta

Kritik mot äldremat

Maten på äldreboendena i Knivsta får skarp kritik i en intern granskning som kommunen har beställt. Idag kommer maten nedkyld från ett centralkök och beskrivs i granskningen bland annat som torr, tråkig och smaklös.

Enligt granskningen som socialnämnden i Knivsta har beställt är maten dåligt anpassad till de äldre, både näringsmässigt och efter de äldres smak. Monica Ivis är enhetschef för två äldreboenden och hon säger att de behöver bli bättre på att välja maträtter som de äldre vill ha.

– Är man för modern i maten, nasi goreng till exempel, vad är det? Det är ett helt okänt begrepp, men rotmos och fläskkorv säger de gamla ja till. Självklart, den moderna maten finns också med, men det är kanske svensk vanlig husmanskost som är den bästa, säger Monica Ivis.

Det har också varit problem med de värmeskåp som finns på de olika enheterna och vissa andra rutiner kring mathanteringen. En del har redan blivit bättre, men det finns fortfarande mer att göra, enligt Monica Ivis.

– Man äter ju också med ögonen. Och det är viktigt när man äter med ögonen att det faktiskt finns sallad som är färggrann, att det finns potatis som ser ok ut, och fisk och så vidare.

Socialnämndens moderata ordförande Estelle Karlsson ser också systemet med ett centralkök som problematiskt. Men nästa år hoppas hon att all mat ska lagas på plats på varje enhet inom äldreboendet. Att laga maten på plats skulle inte bara förbättra matens kvalitet, det skulle också kunna bli en social aktivitet för de som bor på äldreboendet, eftersom de som vill då skulle kunna vara med i själva matlagningen.

– Vi har inte haft möjlighet, miljömässigt, att laga den på de boenden som är nu. Det är bara små pentrykök som finns på avdelningarna, men i framtiden ska vi ha matlagning på enheterna i vårt nya äldreboende. Där ska maten lagas på varje enhet. Förhoppningsvis blir det verklighet i slutet på 2010, säger Estelle Karlsson (M).

Johan Tjerneng
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".