1 av 2
2 av 2
Resenären Charlotta Petersson.
Arlanda

Tåg ska ersätta biltrafik

Snabbtågsbolaget Arlanda Express funderar på att börja köra till Uppsala och Gävle. Anledningen är att Arlanda vill minska utsläppen och få fler att åka kollektivt till flygplatsen.

Vilka tågsatsningar skulle du vilja se i Uppland?

Arlanda Express skissar nu på om på om det är möjligt att dra i gång en längre snabbtågslinje som komplement till den snabbtågstrafik man i dag bedriver mellan Stockholm och Arlanda.

– När det rör sig om så här mycket resenärer så kan de befintliga tågen inte svälja alla resenärerna. Då har staten och Luftfartsverket sagt att de vill ha in förslag på nya ideer, nya sätt att klara den stora mängden resenärer, berättar Per Thorstenson, VD på Arlanda Express.

Sträckningen skulle gå från Nynäshamn eller Södertälje i söder via Stockholm och Arlanda. Därefter norrut mot Uppsala och Gävle.

Den närmaste tiden ska bolaget utreda hur resenärspotentialen i regionen ser ut och vad det kan handla om för investeringar.

– Hur ser boendet ut, hur ser arbetsplatserna ut, var ska vi göra stopp i så fall? Samtidigt har vi förväntningar på att Banverket jobbar på hur man skapar de här platserna på spåret, så vi kan få de här avgångstiderna, resonerar Per Thorstenson på Arlanda Express.

Kommer man norrifrån och ska till Arlanda finns i dag flera kollektiva alternativ. Dels stannar många av SJ:s tåg på flygplatsen eller i Märsta varifrån det går lokalbussar till terminalerna, dels kör Upplands Lokaltrafik, UL, såväl bussar som tåg.

UL utreder just nu möjligheterna att på sikt knyta samman sin tågtrafik Upptåget med Storstockholms Lokaltrafiks pendeltåg och där är Arlanda en pusselbit.

Trots det är UL:s informationschef Sture Jonsson försiktigt positiv till Arlanda Express planer:

– I dag är det svårt att säga vad deras förslag skulle innebära. Om det finns fler aktörer att välja mellan där kundintresset sätts i centrum så kan nog slutresultatet bli minst lika bra som i dag, tror Sture Jonsson.

På Uppsala Centrals perronger tycker flera av resenärerna att Arlanda Express är ute på rätt spår i sina framtidsfunderingar, en av dem är Marie-Louise Frank från Skyttorp.

– Det blir väl bra för de som åker emellan och pendlar, säger hon.

– Jag har bott i Gävle. Hade det här funnits då när jag bodde där så hade jag valt det om jag skulle till Arlanda, säger Jonas Backolars från Gåvsta.

– Hoppas de sänker priserna om det blir fler aktörer. Jag tycker de tar bra betalt i dag för att åka till Arlanda. Det är dyrare att åka dit från Uppsala än vad det är att åka till Stockholm, säger resenären Charlotta Petersson.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".