Få invandrare vet om att de får rösta i EMU-valet

Trots att alla som har varit folkbokförda i Sverige i mer än tre år har rätt att rösta så verkar det som att informationen inte gått fram. Många vet inte att de har rätt att säga sitt i folkomröstningen om några veckor.
-Det vet jag inte, ingen har informerat mig, säger Mario Valderama från Chile som har bott i Sverige sen 1978, och alltså får rösta, men inte visste om det. Utan svenskt medborgarskap får alla invandrare från EU-länder, Island och Norge rösta så fort de bosatt sig i landet. Invandrare från andra länder måste varit folkbokförda minst tre år i Sverige för att få rösta om euron. Även i andra folkomröstningar har de som inte haft medborgarskap, men varit folkbokförda i Sverige, fått rösta. Första gången var 1980 i kärnkraftsomröstningen, däremot fick man inte rösta ja eller nej till EU. Euron går däremot bra, om folk bara fick information om att de fick rösta. -De har sagt att vi bara får rösta om vi har svenskt medborgarskap, säger Adawia Abo-Hadma som hört sig för både på migrationsverket och på andra ställen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".