Tufft för Morgongåva

Företaget Förlagssystem AB planerar att avveckla sin verksamhet i Morgongåva och 40 jobb kommer i och med det att försvinna.

Efter Akademibokhandelns beslut för några veckor sedan att lämna orten är det nu bokdistributören Förlagssystem som tillkännager att företaget om två år stänger sitt lager i Morgongåva, vilket betyder att 40 jobb försvinner.

Stig Karlsson är styrelseordförande på Förlagssystem:

- Vi bedriver ju rörelser på fyra olika ställen i Sverige och vi har under ett år arbetat med att koncentrera allt arbete till en plats. Då kunde vi konstatera att Falun är idag vårt största arbetsområde, och därför blev lokaliseringen Falun-Borlänge.

Först var det besked om 51 jobb bort då Akademibokhandeln lämnar Morgongåva, och nu ytterligare 40 jobb bort då Förlagssystem gör detsamma.

För Förlagssystems del sker dock flytten först om två år, 2011. Ingen i personalen har i dag velat uttala sig, det är för tidigt än, säger en anställd till Upplandsnytt. Men styrelseordföranden säger att beskedet orsakat oro:

- Vi har haft personalinformation idag och det är självklart att det uppstår en oro, och vi lider med det.

Ytterligare en stor aktör i bokbranschen som finns i Morgongåva är nätföretaget Adlibris, som under högsäsong har runt 100 anställda på orten. Företaget etablerade sig i Morgongåva just på grund av närheten till den bokdistribution som fanns på orten. Finns nu risk för att också de flyttar? Adlibris vd Pär Svärdson lämnar lugnande besked på den punkten:

- Det betyder egentligen ingenting, det är inte en speciellt stor del av våra bokinköp som kommer från deras anläggning i Morgongåva idag. På lite längre sikt kan jag till och med se en lite fördel i det, då blir det mindre tryck på etableringarna, och vi har lättare att få loss lokaler i Morgongåva och då kan vi fortsätta nyanställa och etablera, säger Pär Svärdson,

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".