Campus Uppsala försenas

Det största enskilda näringslivprojektet i Uppsala kommun, Campus Uppsala, försenas i mer än ett år. Orsaken är bland annat att kommunen och Akademiska hus ännu inte kommit överens om hur marken på Rosendalsfältet ska användas.
- Det här är ett av de största projekten som vi har i Uppsala. Det kräver att kommunen och Akademiska hus är överens om hur marken ska användas och vi håller just nu på med det arbetet, det säger Carl-Johan Engström som är planeringsdirektör i Uppsala. Tanken med det som marknadsförs som Campus Uppsala är att det ska byggas en ny stadsdel i Uppsala, med start på Rosendalsfältet bakom BMC. Där ska forskning och företag finnas nära varandra och förhoppningen är att det här ska stimulera forskningen och skapa ny företag. Enligt kommunen kan det handla om runt tio tusen nya jobb under en tioårsperiod. Men nu försenas alltså projektet. Det kommer nämligen inte att gå att börja bygga på Rosendalsfältet förrän tidigast hösten 2004. Från början var målsättningen en start redan i våras. Orsaken är dels att Akademistallet, som ligger där måste flyttas först och att förhandlignarna mellan dem och kommunen har tagit längre tid än väntat. Dessutom är de två som äger marken där det ska byggas - kommunen och Akademiska hus - inte överens om hur marken ska användas än. Carl-Johan Engström på kommunen säger att i dagens dåliga konjunkturläge så är det inte så många företag som har bråttom med att flytta in och att kommunen därför inte har skyndat på förhandlingarna mer. Men Magnus Åkerman på Uppsvenska Handelskammaren säger att det ändå är ett problem med förseningar. För när konjunkturen vänder, och det kan den göra snart tror han, så måste allt vara klart för en byggstart så att man inte missar konjunkturuppgågnen. - Det är alltid riskfyllt att skjuta på sådant som så att säga är en förutsättning i framtiden. Visst har det varit en svacka men det är viktigt att vi kommer igång så att vi är beredda när marknaden vänder, det säger Magnus Åkerman. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".