50 000 ålar släpps ut längs Upplandskusten

För första gången på ett tiotal år ska ål planteras ut längs Upplandskusten. Nästa vecka kommer drygt 50 000 ålyngel att släppas ut.
- Det finns i princip inte längre någon naturlig invandring av ål till Östersjön. För att vi i framtiden ska kunna fiska ål så måste vi plantera ut ål och jag hoppas att vi kan fortsätta att göra detta i framtiden , det säger Ivar Hägglund som är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen. Ål har inte satts ut på cirka tio år längs Upplandskusten, så även om ål fortfarande finns både i Fyrisån och andra vattendrag och längs med kusten, så har beståndet minskat. Det är alltså drygt 50 000 ålyngel som sätts ut nästa vecka, på två eller tre ställen längs Upplandskusten, och eftersom det normalt tar minst 8-10 år innan ett yngel har blivit till en vuxen ål som beger sig till Sargassohavet för att leka, så kommer ålarna att finnas kvar här länge. - Det småskaliga kustnära fisket är beroende av ålfisket så det är viktigt att vi behåller bestånden, det säger Ivar Hägglund. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".