"Liten fara att äta glas"

I går gjordes det första fyndet av glas i kyckling i Uppsala län. Samtidigt tonar Livsmedelsverket ned riskerna med att få i sig glasbitar via maten.

Kycklingen kom från Willys i Enköping.

- En kund ringde till butiken i går eftermiddag och berättade att hon hade hittat glas i en kyckling från märket Guldfågel, som hon köpt hos oss, säger Ingmar Kroon, presschef för Willys.

Tills vidare har Willys beslutat att inte dra in några kycklingar från butiken.

- Eftersom fynden kommit från en mängd olika märken, skulle det i så fall innebära att vi fick dra in i princip all kyckling från butiken och det vill vi inte göra, säger Ingmar Kroon.

Kvinnan kontaktade även polisen, som har tagit hand om fyndet och påbörjat en utredning.

Efter flertalet glaslarm runtom i landet har nu Livsmedelsverket tagit fram en beskrivning av riskerna med att få i sig glas via maten.

Ulf Haglund, professor i kirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har varit med och tagit fram råden.

- Det är viktigt att man inte överdriver farorna med att få i sig glasbitarna, även om jag naturligtvis delar en allmän oro över att sådant här förekommer.

Enligt Ulf Haglund är riskerna med att få i sig glasbitar generellt sett små. Är glasbiten mindre än 1 cm i diameter är risken för besvär mycket liten, medan riskerna ökar ju större och taggigare glasbiten är.

- Det finns två saker som kan hända. Det ena är att det kan bli skärskador och det andra är att biten kan fastna och sätta sig som en propp. I det sistnämnda fallet så framkallar det smärtor, så det märker man. Skärskador kan vara mer försåtliga och kan leda till blödningar. Jag tror dock att den risken är mycket liten, även om man äter en glasbit som är kantig och spretig.

Vågar man äta kyckling?

- Ja, det tycker jag. Riskerna för att det ska hända något allvarligt är som sagt liten. Större bitar är det ju dessutom väldigt stor chans att man upptäcker, antingen på tallriken eller i munnen. Så är det något råd man ska ge så är det väl att man ska undvika att äta alltför glupskt.

Äter du själv kyckling?

- Inte just nu, men jag skulle inte reagera om jag blev serverad det. Men jag skulle nog peta lite extra i den med gaffeln innan jag svalde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".