Agerar mot politiskt våld

Den senaste veckan har flera politiskt aktiva på vänsterkanten blivit misshandlade och hotade. I dag deltog runt 150 personer i en manifestation i centrala Uppsala.

Manifestationen hölls vid 13-tiden på Forumtorget i centrala Uppsala.

Andreas är ordförande för Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU, i Uppsala, som arrangerar manifestaionen:

- Vi vill visa att det inte är okej att attackera människor för deras åsikter, det är inte okej att nazister slår ner folk på öppen gata eller över huvud taget.

Inom loppet av drygt en vecka har flera politiskt aktiva blivit attackerade. Förra fredagen blev fyra av RKU:s medlemmar, varav Andreas en av dem, påhoppade och slagna av drygt 10 maskerade män. Andreas och de andra är övertygna om att det var nazister som låg bakom attacken.

I måndags kväll blev också en medlem i Ung vänster attackerad vid tågstationen i Knivsta av en grupp män, som enligt offret såg ut som nazister. 

Två dagar senare blev ytterligare två politiker utsatta för brott. Vänsterpartisterna Tove Fraurud och Fredrik Hallor i Morgongåva fick klistermärken från en högerextrem organisation uppsatta på sin ytterdörr och sin bil.

Det har hänt att även aktiva högerextrema personer blivit påhoppade av personer från extrema vänstergrupper, som tex AFA, men deras våld har RKU tagit av avstånd från.

- Vi har aldrig gjort något liknande eller stött någonting sådant. Vi har blivit attackerade.

Vad hoppas du med manifestationen?

- Det jag hoppas är naturligtvis att det kommer väldigt mycket folk och att vi kan bygga ett bra och folkigt motstånd mot den här typen av våld. Att vi visar att det verkligen inte är okej.

Enligt polisen gick manifestationen lugnt till och 150 personer beräknas ha deltagit.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".