"Wedin bör lämna AMF"

Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin vill att LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin ska lämna sin styrelsepost i AMF Pension. Det sa hon till Upplandsnytt när hon besökte Gimo i går.

Orsaken är den ilska som många känner mot de frikostiga pensionsvillkor som AMF:s förre vd Christer Elmehagen fått.

Mona Sahlin, partiledare Socialdemokraterna:

– Jag tycker att det är mycket som talar för att Wanja Lundby Wedin bör lämna AMF:s styrelse just för att kunna koncentrera sig på att bygga upp förtroendet för LO, och också ha en strategi för hur LO ska nyttja sitt styrelsearbete för att komma åt girighet. Detta är ju starkt ifrågasatt i dag och det drabbar många, också Wanja Lundby Wedin själv.

Mona Sahlin säger att AMF-skandalen och Wanja Lundby Wedins agerande har betydelse för Socialdemokraternas kraftigt minskade stöd i den senaste opinionsundersökningen.

LO och Wanja Lundby Wedin har ännu inte gett besked om hon kommer att sitta kvar i AMF:s styrelse. LO håller på och ser över hur de ska vara representerade i olika styrelser.

Mona Sahlin vill alltså att Wanja Lundby Wedin ska lämna AMF:s styrelse. Sahlin uppmanar henne att göra något för att stärka bilden av LO.

– Jag har förtroende för Wanja som LO-ordförande men hon har också ett stort ansvar att reda ut situationen i AMF och visa hur hon och LO vill bygga tillbaka förtroendet.

– När man sitter i den här typen av styrelser så måste det vara för att göra skillnad och för att ha en strategi som verkligen visar att det inte blir höga bonusar och girighet som resultat av de styrelserna, annars bör man inte sitta där överhuvudtaget, säger hon till Upplandsnytt.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Erik Ridderstolpe/SR Ekot
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".