Sahlin besökte Gimo

I hennes tal kom, inte helt oväntat kritik mot den sittande regeringen och dess hantering av lågkonjunkturen. Ett hett ämne i Gimo just nu efter att Sandvik Tooling i veckan varslade 350 personer om uppsägning.

I går besökte socialdemokraternas Mona Sahlin Gimo där partiet i Uppsala län höll sin distriktskongress. Mona Sahlin tror att de lokala politikerna har svårt att möta problemen.

- Många  kommuner har det ju väldigt tufft och varslar ju själva lärare och förskollärare. Annars är det ju utbildningsinsatser som kommunen kan hjälpa till med  just därför att de som nu förlorar jobbet inte ska gå ut till den urusla A-kassan utan få aktivitet och bygga sin kompetens istället. När kommunerna har svårt med pengar det är då regeringen måste bidra med det, vilket inte Reinfeldt gör, säger hon.

I Bruksgymnasiet i Gimo samlades igår länets socialdemokrater för att få höra sin partiledare Mona Sahlin tala på distriktskongressen. Trots att salens höga fönster släppte in mängder av solsken så var många av partimedlemmarnas ansikten sammanbitna.

Gårdagens nyhet om rekordfall för partiet i den senaste opinionsmätningen fick sin beskärda del i Mona Sahlins tal men självfallet också den rådande ekonomiska krisen.

För Östhammar invånare och politiker väntar nu tuffare tider i och med att Sandvik Tooling i veckan varslade 350 personer om uppsägning och Mona Sahlins tror på att ge stöd och möjlighet åt företagen i sådana här lägen.

- Industrin har ju krävt väldigt länge att få möjlighet att till exempel behålla varslade i industrin, ge de utbildning och kompetens för att de ska stå starkare den dagen det vänder och det är den typen av insatser som kommuner måste försöka bidra med men som regeringen måste hjälpa till med. Annars blir det väldigt tufft och annars passivt accepterar man det som sker istället för att göra det man kan för att dämpa effekten av den här mycket, mycket tuffa krisen, säger Mona Sahlin.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".