Slagugglan i Uppsala.

Matbrist bakom uggleflytt

På grund av ett extremt dåligt år för gnagarna så har ugglorna flyttat söderut och det finns fler av dem bland annat i Uppland just nu. Ornitologen Stig Holmstedt säger att det sannolikt är denna matbrist som ligger bakom att en slaguggla flyttat in till centrala Uppsala under vintern.

Ugglan som för övrigt syntes till i stadsdelen Luthagen så sent som i helgen.

– Det är mycket troligt att den upptäckt en tidigare okänd föda, nämligen de feta stadsduvorna. Den har säkert drivits ut ur skogen på grund av gnagarbristen, säger Stig Holmstedt.

På grund av de senaste årens snöfattiga vintrar så har gnagare som sorkar och möss som är ugglornas stapelföda, missgynnats.

Stig Holmstedt talar till och med om att gnagarpopulationen har kraschat.

– Säg att det rör sig om 95 procent av gnagarna som försvunnit. Det blir mycket svårare för ugglorna att hitta föda då.

Men frågan är då vad som händer med ugglorna vid sådana här tillfällen då tillgången på föda är skral? Svårt att veta säger Stig Holmstedt eftersom det görs så få inventeringar efter ugglor.

– Man får bara indikationer efter punkttester i vissa områden. Det verkar vara mest med ugglor och gnagare i östra Uppland, säger ornitologen Stig Holmstedt.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".