"Det räcker inte"

De nya miljonerna från staten är välkomna, men det blir neddragningar ändå. Så kan man sammanfatta reaktionerna från kommunerna i Uppsala län.

 

Regeringens lämnade på tisdagen besked om att de skjuter till 17 miljarder extra till kommuner och landsting på tre år:

- Vi måste se det positivt att det blir ett ökat stadsbidrag, säger Göran Nilsson, moderat kommunalråd i Knivsta.

Tror du att det räcker?

- Nej, det gör det inte, men visst kan det blir en lindring.

Jacob Spangenberg centerpartist i Östhammar säger så här:

- Jättebra, men samtidigt vet vi att det tyvärr finns väldigt mycket dåliga tecken i skyn, som tyder på att vi kommer få ännu sämre intäktsprognoser än de vi har nu.

På tisdagsmorgonen presenterade regeringen en del ur sin kommande vårbudget. Den innebär extrapengar till kommuner och landsting. 7 miljarder i en engångssumma 2010 och 5 miljarder per år 2011 och 12.

För kommunerna och landstinget här, som sedan i höstas ständigt fått nya prognoser med mindre skatteintäkter, och som redan fattat beslut om neddragningar och planerar för fler, kommer det här som ett välkommet tillskott.

Men besparingarna kommer att fortsätta, Carina Schön är socialdemokratiskt kommunalråd i Heby:

- Det räcker inte, vi kommer att få skära, det vet vi.

Var skär ni då?

- I de stora kostnaderna, som personalkostnader, och det är där vi till en viss del kommer behöva skära, säger Carina Schön.

Även i landstinget ligger sparplanerna fast trots tillskottet, och i Uppsala kommun beräknas de extra pengarna täcka en sjättedel av de beräknade minskade skatteintäkterna jämfört med hur prognoserna såg ut för knappt ett år sedan.

Lars Skytt, socialdemokratiskt kommunalråd i Älvkalreby beskriver det ekonomiska läget så här:

- Den är extraordinär, jag har aldrig varit med om något liknande. Att skatteintäkterna viker så pass drastiskt och fort, säger Lars Skytt.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Maud Johansson
maud.johansson@sr.se

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se