Hårda ekonomiska tider

En halv miljard kronor i minskade skatteintäkter väntas för Uppsala kommun nästa år. Detta trots de statsbidrag som regeringen delade ut igår till kommuner och landsting.

För att skapa en bättre förutsättning att möta det tuffa året 2010 kommer Uppsala kommun att strama åt kostnaderna redan detta år.

Moderaten Cecilia Forss sitter i kommunstyrelsen.

- Vi kanske inte kommer att sätta igång saker som vi annars hade satt igång just för att inte höja kostnadsnivån.

Som till exempel vaddå?

- Många av de tänkta idrottsarenorna måste vänta. Det är frågan om stora pengar, både i investeringar och i drift av dem, säger hon.

Som vi kunde berätta igår tisdag får Uppsala kommun ett tillskott på 98 miljoner kronor extra nästa år, något som beräknas täcka en sjättedel av de beräknade minskade skatteintäkterna jämfört med hur prognoserna såg ut för knappt ett år sedan.

- Vi var ju beredda att anpassa oss till en ännu sämre nivå. Det är klart att de pengarna som vi får nu känns verkligen bra, berättar Cecilia Forss som är glad över tillskottet.

Den styrande Uppsala-alliansen har i dagsläget trots tillskottet en halv miljard i minskade intäkter kvar att hantera 2010. Det är mer än vad halva barnomsorgen i Uppsala kostar idag.

I de diskussioner om besparingar som majoriteten har just nu så ser det ut som att det överskott som kommunen vanligtvis lägger undan varje år kommer att minskas och att vissa kostsamma investeringar troligtvis kommer att skjutas på framtiden berättar Cecilia Forss. Men det är lösningar som ändå inte räcker hela vägen fram.

- Nej, vi har inga lösningar ännu som talar om att täcka hela beloppet. Om man skulle lägga ut de minskade skatteintäkterna på verksamheterna så är det frågan om en minskning på tre, fyra procent, säger hon.

En höjning av skatten, är det otänkbart?

- Ja, för mig är det helt otänkbart. Har man hamnat i ett svårt läge så är det ju för att Uppsalaborna har lägre inkomster, förklarar Cecilia Forss.

Men en skattehöjning är inte helt främmande för Socialdemokraternas Lena Hartwig som dessutom tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet kan tänka sig låna mer till 2010 som ska gå till investeringar som ska generera jobb.

- Vi diskuterar en liten skattehöjning. Annars så blir det så väldigt kraftiga konsekvenser för verksameheten, säger hon.

Investeringar innebär ju att man måste låna mera?

- Ja. När vi gick in i 2009 så har vi ju i princip ingen låneskuld kvar i kommunen längre och därför så tycker vi att vi vågar nog ta på oss en liten större skuldbörda trots allt, så att vi inte spär på krisen. Det tror vi ändå att vi ska klara, säger hon.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".